Connecting countries to climate technology solutions
English Arabic Chinese (Simplified) French Russian Spanish Yoruba

Sweden’s first fossil-free preschool in Gothenburg

3569.jpg
Country:
Sweden

When the preschool 'Hoppet' in Gothenburg was to be built, the City of Gothenburg wanted to challenge and create a change in the construction industry; they wanted it to be built completely fossil-free throughout the building’s entire life cycle with regards to production, assembly and future operation. The preschool 'Hoppet' is meant to be a role model in driving the transition to fossil-free building processes in order for Gothenburg to achieve the goal of being an ecologically sustainable city by 2030. The goal is to develop products that enable – and establish a new standard for – fossil-free construction.

<h2> Calculate climate impact before starting construction </h2>
Preschool 'Hoppet' will stand ready by the end of 2021, prepared to welcome 144 children in eight groups. Measurements during the project show that; compared with an equivalent preschool built using traditional methods, the climate impact for the main building materials is reduced by 70% when building the preschool 'Hoppet'. Conscious material choices have contributed to this result, proving the benefits of calculating the climate impact when making decisions in the planning phase of the construction project.

<h2> New collaborations created </h2>
With assistance from the EU’s Northern Connection project, 27 suppliers and innovators from five northern European countries were invited to Living Lab Hoppet in Gothenburg to present themselves and to network around the common goal of fossil-free construction. Many of the great solutions have already been used in the project, and more might be used – contributing to a switch towards fossil-free construction.

<h2> Well-thought-out choice of materials </h2>
To achieve the goal of building a fossil-free preschool, the project has meticulously mapped all the CO2 generated in all stages of construction. Without compromising with the requirements for an appealing preschool for the children, materials with low emission levels have been chosen. Wood in the exterior walls was sourced from the municipality's forestry. Several products in the building and the outdoor environment were reused. The preschool administration also tries to find reused interior furniture from the city´s existing stock.

<h2> Awards </h2>
Bronze position in WAN Awards 2020 - Future Projects: Education

Third place in Rethinking the Future Awards 2021 – Sustainable Project of the Year (Construction).

<i> Picture: LINK Arkitekter </i>

Wiki ID:
428
Countries where implemented:
Sweden
Contact:

Lillhagsparken 13 402 26 Göteborg Västra Götalands län

Further information:
Content organisation: