Connecting countries to climate technology solutions
English Arabic Chinese (Simplified) French Russian Spanish Yoruba

MAX IV - synchrotron laboratory recycles excess heat via district heating system

3445.jpg
Country:
Sweden

The MAX IV Laboratory is a high-performance synchrotron laboratory which has been built with high ambitions to be energy efficient and mostly use energy from renewable resources. It recycles the excess heat via the district heating system in Lund and in return receives cooling water for the accelerator equipment. The facility was the first building to receive the classification BREEAM-SE. Around MAX IV, a new city district is emerging in northern Lund. When fully built, a total of 50,000 people are expected to live and work in the area, which will also include the ESS research facility and Science Village. It will have a significant impact on the city, which today have ~125,000 citizens.

<b>The cooling system</b>
The cooling system of MAX IV consists of three different systems at different temperatures. The system with the lowest temperature is primarily used for cooling buildings and server rooms. The second coolest system is used for cooling parts of the scientific equipment and keeping a stable temperature in the accelerator building. Finally, the system with the highest temperature is used for supplying heat to the plant.

<b>Reusing heat in the district heating network</b>
All of the heat that is being removed by the cooling systems is reused in the district heating network of Lund. Since the autumn of 2019 some of the heat is reused in the world’s largest Low Temperature District Heating network (see Cool district heating: Science heats the city, for more information).

<b>High environmental standard</b>
MAX IV has been classified as a Green Building, Miljöbyggnad Guld and BREEAM Outstanding. It was the first building to receive the classification BREEAM-SE. To achieve this, the facility has LED lights in all buildings, controlled ventilation, green roofs, solutions for storing and delaying storm water and arrangements for improving the wildlife environment.

The construction process itself included goals for sustainability, such as low energy consumption, minimum waste, waste management etc.

<b>Biological diversity and all excavated masses kept on site</b>
In order to make sure that the area can be reversed into agricultural use once the synchrotron is decommissioned, a cut and fill strategy was developed. All excavated masses are kept on site and have been used for making the area varied with hills and slopes. That takes away some of the vibrations in the ground that otherwise could influence the experiments.

To strengthen the biological diversity on site, a mix of seeds from the nearby nature reserve area has been sown on the slopes. Rainwater ponds including wetland vegetation has also been built. These nature-based solutions are designed for storing and delaying storm water, both for 1-year and 100-years storms.

The national laboratory’s main funder is the Swedish Research Council and it is hosted by Lund University. The property owner is Fastighets AB ML4 and the company is jointly owned by Wihlborgs and Peab.

More information about the developement of MAX IV here https://www.wihlborgs.se/en/projects/fardigstallda-projekt/lund/max-iv-…

Wiki ID:
407
Countries where implemented:
Sweden
Contact:

Fotongatan 2 224 84 Lund Skåne län

Further information:
Content organisation: